Dżem truskawkowy Thermomix
Opublikowano: 04.01.2022 r.
Truskawki, cukier żelujący i odrobina soku z cytryny – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny dżem truskawkowy przy użyciu Thermomixu. Idealny dodatek do tostów i deserów, którego przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę!
Składniki dla 130 porcji:
- Truskawki - 1000 g
- Cukier - 330 g (żelujący 3:1, żelfix)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sok z cytryny, żelfix
Liczba porcji: 130
Będziesz potrzebować:
- słoiki, thermomix
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj i pozbaw szypułek.
- Większe przekrój na pół i włóż do naczynia Thermomixa.
- Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
- Wlej sok z cytryny i wsyp cukier żelujący.
- Wymieszaj przez 5 sekund / obroty 3.
- Gotuj przez 11 minut / 100 stopni / obroty 2.
- Dżem od razu przelej do wyparzonych słoików. Dobrze zakręć i odstaw do góry dnem.
- Odwróć, dopiero gdy ostygnie.
Komentarz dietetyka
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku. Domowe przetwory przygotowane ze sprawdzonych produktów są dużo lepsze dla naszego zdrowia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk