Dżem truskawkowy bez cukru
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Truskawki i sok z cytryny – oto sekrety naszego dżemu truskawkowego bez cukru! Przygotowanie tego przysmaku jest proste, a efekt końcowy zachwyci wszystkich fanów zdrowych słodkości. Wystarczy kilka kroków, by mieć w spiżarni słoik pysznego, domowego dżemu pełnego naturalnego smaku owoców.
Składniki dla 7 porcji:
- Truskawki - 2000 g
- Sok z cytryny - 120 ml (z 2 sztuk cytryn)
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek.
- Truskawki umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez około 60-70 minut.
- Słoiki i pokrywki wyparz wrzątkiem.
- Przełóż gorący dżem do słoików, zakręć i wstaw do garnka.
- Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 14 minut.
- Wyjmij słoiki i postaw na nakrętkach do czasu wystygnięcia słoików.
Komentarz dietetyka
Dżem truskawkowy bez cukru to niskokaloryczny produkt domowej roboty. Dżem zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego. Dżem na bazie samych owoców nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny