Dżem truskawkowy
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Truskawki i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny dżem truskawkowy. Truskawki dają dżemowi słodki, naturalny smak, a cukier dodaje mu odpowiedniej konsystencji i trwałości. Zero przesadnych dodatków – tylko proste, domowe składniki! Prosty przepis, a efekt? Zawsze obłędny!
Składniki dla 30 porcji:
- Truskawki - 2000 g
- Cukier - 600 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, słoiki
Przepis krok po kroku
- Z truskawek usuń szypułki i dobrze je umyj.
- Zblenduj truskawki i przelej do garnka.
- Do truskawek dosyp cukier i gotuj na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż truskawki trochę zgęstną.
- Ugotowane truskawki przelej do słoików i szczelnie zakręć.
- Ustaw słoiki dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Możesz obniżyć indeks glikemiczny dżemu truskawkowego zamieniając cukier na słodzik.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny