Dżem pomarańczowy
Opublikowano: 02.07.2022 r.
Pomarańcze, cytryny i korzeń imbiru – te trzy składniki nadają dżemowi pomarańczowemu niepowtarzalny smak i aromat. Pomarańcze dominuje tu swoją soczystością, cytryny dodają nieco kwaśnego akcentu, a imbir wnosi delikatną pikantność. Całość dosładzana jest ksylitolem, który jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego cukru.
Składniki dla 10 porcji:
- Pomarańcza - 2500 g (8 dużych sztuk)
- Cytryna - 300 g (3 średnie sztuki)
- Imbir korzeń - 100 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Sok z cytryny - 30 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Pomarańcze i cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż je do dużej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na 24 godziny.
- Następnie owoce wyciągnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Połowę skórek z owoców przełóż do garnka, zalej wodą, aby były przykryte i zagotuj. Gotujące się skórki pozostaw na średnim ogniu na około 3 minuty.
- Po tym czasie wodę odlej, ze skórek usuń białą błonkę.
- Z miąższu pomarańczy i cytryny usuń białą błonę oraz pestki.
- Korzeń imbiru obierz i pokrój w plastry. Następnie zalej go połową szklanki wody. Dodaj szczyptę soli oraz sok z cytryny. Całość zagotuj i odcedź.
- Do dużego garnka włóż miąższ z owoców, skórki owocowe, imbir i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy owocowe się zagotują, zdejmij je z ognia i zblenduj.
- Mus z pomarańczy gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
- Następnie dżem dosłodź ksylitolem i wymieszaj.
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.
- Słoiki pasteryzuj przez około 25 minut.
- Po tym czasie słoiki wyciągnij, postaw do góry dnem i przykryj ściereczką do momentu ostygnięcia.
- Przestudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Dżem pomarańczowy to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru tych owoców. Dżem z pomarańczy stanowi doskonałe źródło substancji odżywczych i wykonany jest bez dodatku cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny