Dżem brzoskwiniowy
Opublikowano: 11.02.2023 r.
Brzoskwinie i ksylitol to główne składniki tego dżemu brzoskwiniowego. Dzięki świeżym, soczystym owocom i zdrowszemu zamiennikowi cukru możesz cieszyć się słodkim, naturalnym smakiem bez wyrzutów sumienia. Ten prosty przepis to idealne rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe przetwory!
Składniki dla 15 porcji:
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 1000 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 250 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Brzoskwinię umyj, usuń z nich pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj.
- Następnie owoce przełóż do garnka, dodaj ksylitol i smaż pod przykryciem przez około 2 godziny.
- Podczas gotowania od czasu do czasu przemieszaj owoce.
- Gotowy gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
- Słoiczki pasteryzuj przez około 25 minut, po tym czasie wyciągnij słoiki i pozostaw do ostygnięcia, układając do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Brzoskwinię najlepiej obierz ze skórki.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk