Dżem bananowy
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Banan, galaretka cytrynowa i sok z cytryny tworzą bazę dla wyjątkowo prostego, a jednocześnie pysznego dżemu bananowego. Wystarczy jeszcze odrobina cukru wanilinowego i cukru zwykłego, a powstanie smarowidło idealne do tostów, naleśników czy ciast. Ten dżem to słodki sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Składniki dla 5 porcji:
- Banan - 720 g
- Galaretka - 40 g (np. cytrynowa)
- Sok z cytryny - 40 ml
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Cukier - 20 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 1/4 szklanki wody i sok z cytryny.
- Banany obierz i pokrój na plasterki . Dodaj do garnka z wodą i sokiem z cytryny.
- Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Tak przygotowany mus bananowy zagotuj i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dodaj galaretkę i gotuj jeszcze przez 5 min.
- Gotowy dżem przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć.
- Pozostaw przykryte ręcznikiem do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
To dobry wybór, ponieważ zawiera mało cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny