Dynia w zalewie słodko kwaśnej
Opublikowano: 05.11.2023 r.
Dynia, ocet spirytusowy i cukier – te trzy składniki to podstawa przepisu na dynię w zalewie słodko kwaśnej. Prosty, ale efektowny sposób na wprowadzenie sezonowego warzywa do twojej kuchni. Dynia zyskuje niepowtarzalny smak dzięki połączeniu słodyczy cukru i kwaśności octu spirytusowego.
Składniki dla 6 porcji:
- Dynia - 2000 g (1 mała sztuka)
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 160 g (1 szklanka)
- Przyprawy - ziele angielskie, goździki
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 4 szklanki wody - 1 litr.
- Dynię dokładnie umyj, obierz i wydrąż środek. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej wodę i zagotuj, dodaj dynię. Gotuj ją przez 4-5 minut, a następnie przełóż do słoików.
- Do garnka wlej 4 szklanki wody, wsyp cukier i dodaj goździki.
- Całość zagotuj i mieszaj, do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Następnie dodaj ocet i wymieszaj.
- Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików i szczelnie zakręć, odwróć je na wieczko i pozostaw na całą noc.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania zalewy możesz użyć dowolnego rodzaju dyni.
~ Oliwia Gawron, dietetyk