Dynia w occie
Opublikowano: 03.06.2021 r.
Dynie, ocet balsamiczny i cukier - gotowy na jesienną przygodę w kuchni? Dynia w occie to klasyczna przekąska, która świetnie łączy słodki smak cukru z charakterystyczną kwasowością octu balsamicznego. Idealna do sałatek czy kanapek, zachwyci każdego miłośnika nietypowych smaków. Dzięki prostym składnikom, całość przygotujesz w mgnieniu oka!
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia - 2000 g
- Ocet balsamiczny - 250 ml
- Cukier - 200 g
- Przyprawy - cynamon, goździki całe, anyż
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Dynię umyj, obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę, następnie pokrojoną dynię ułóż w słoikach, do których włóż przyprawy.
- Zagotuj litr wody z dodatkiem octu oraz cukru. Gorącą zalewą zalej dynię a następnie zakręć słoiki.
- Słoiki z dynią pasteryzuj przez około 30 minut.
- Dynię przechowuj w piwnicy lub spiżarni.
Komentarz dietetyka
Warto sięgać po dynię, ponieważ w sezonie wzrostu posiada ona najwięcej właściwości odżywczych. Jest również produktem, który w swoim składzie zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny