Dynia na zimę
Opublikowano: 11.12.2023 r.
Dynia i goździki to duet, który w tym przepisie zamienia zwykłą dynię w prawdziwy hit na zimę. Do kompletu dodajemy ocet jabłkowy, trochę cukru i odrobinę cynamonu. Wszystko razem tworzy wyjątkowy smak, który sprawi, że nie będziecie mogli doczekać się chłodniejszych dni, żeby otworzyć kolejny słoik.
Składniki dla 4 porcji:
- Dynia - 1500 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duży garnek, blender, słoiki
Przepis krok po kroku
- Dynie pokrój w ćwiartki i usuń pestki.
- Ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez godzinę.
- Wyciągnij dynię z piekarnika i łyżką wydrąż miąższ. Wrzuć go do blendera i zblenduj na gładką masę.
- Miąższ przełóż do garnka i zagotuj. Włóż do suchych i czystych słoików.
- Pasteryzuj 20 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo witamin i błonnika. Będzie zdrowym dodatkiem do wielu różnych potraw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny