Duszonki
Opublikowano: 17.06.2022 r.
Ziemniaki, cebula i boczek to podstawowe trio, które robi różnicę w duszonkach. Te proste składniki łączą się z resztą warzyw i wędlin, tworząc prawdziwą ucztę. Duszonki nie muszą być skomplikowane, żeby były pyszne. Wystarczy trochę czasu i troski, a ten jednogarnkowy specjał stanie się Twoim ulubionym comfort foodem.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki średnie - 2000 g
- Marchewka - 100 g (1 sztuka)
- Burak - 100 g (1 sztuka)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Boczek wieprzowy bez kości - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 250 g
- Kiełbasa śląska - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek żeliwny
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki, marchew, buraki i cebulę obierz i umyj.
- Ziemniaki i cebulę pokrój w grubsze plasterki. Marchew i buraka pokrój w cienkie plasterki. Z boczku odkrój skórę.
- Kiełbasę i boczki pokrój w kostkę.
- Dno garnka wyłóż skórkami pozostałymi z boczku. Ułóż warstwę ziemniaków. Posól, popierz i wsyp 6 sztuk ziela angielskiego oraz dodaj 3 liście laurowe.
- Ułóż na ziemniakach część pozostałych składników.
- Ułóż na wierzchu ziemniaki i resztę składników.
- Zamknij garnek i piecz na ogniu przez około godzinę.
Komentarz dietetyka
Mięso wieprzowe to dobre źródło pełnowartościowego białka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk