Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Opublikowano: 25.05.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, śmietanka kremowa i koperek – to kwintesencja tego dania. Polędwiczki delikatnie duszone w aromatycznym bulionie drobiowym z dodatkiem czosnku, następnie zatopione w gęstym śmietanowym sosie. Całość podkreśla smak koperku, który dodaje świeżości i charakteru. Idealne w towarzystwie pachnącej kapusty kiszonej i klasycznych klusek śląskich.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 400 g
- Czosnek - 10 g
- Masło klarowane - 10 g
- Bulion drobiowy - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g
- Kluski śląskie paczkowane - 500 g
- Kapusta kiszona - 250 g
- Marchewka - 50 g
- Cebula - 50 g
- Olej lniany - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Zagotuj także bulion.
- Polędwiczkę podziel na cienkie plastry - maksymalnie 2 centymetrów grubości. Za pomocą dłoni rozbij każdy kotlecik cienko na około 1 centymetr grubości. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz wymieszaj mięso z posiekanym drobno czosnkiem.
- Każdy plasterek mięsa smaż około 2-3 minuty z obu stron.
- Po obsmażeniu kotlecików zalej je gorącym bulionem. Dodaj 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 35 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso. Mięso powinno być miękkie.
- W tym czasie przygotuj surówkę. Kapustę przepłucz delikatnie pod zimną wodą. Dodaj do miski. Zetrzyj marchew na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kapusty. Dodaj także sól, pieprz, opcjonalnie cukier (lub erytrytol) do smaku. Wymieszaj z olejem lnianym.
- Zimną śmietankę połącz ze skrobią i dokładnie wymieszaj. Dodaj mieszankę do mięsa z bulionem i wymieszaj. Posyp też około 2 łyżkami koperku. Zagotuj wszystko 3 minuty. Dopraw ostatecznie do smaku.
- Kluski śląskie ugotuj. Podawaj kluski z mięsem, sosem oraz surówką.
Komentarz dietetyka
Przepis jest dobrym przykładem na obiad bez glutenu, ponieważ skrobia dodana do sosu nie zawiera glutenu. Poza tym jest to danie lekkostrawne. Nie zwiera bardzo dużej ilości błonnika.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości