Duszone pieczarki
Opublikowano: 09.02.2023 r.
Pieczarki, cebula i masło - to trio, które tworzy idealne duszone pieczarki. Jest to prosty, ale niezawodny przepis, by wyczarować coś pysznego w krótkim czasie. Porcja świeżych mini pieczarek i złocista cebulka, podsmażone na maśle, tworzą apetyczną i aromatyczną przekąskę, którą każdy doceni.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 500 g (mini)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia
Przepis krok po kroku
- Masło rozgrzej na patelni.
- Umyj dokładnie pieczarki i wrzuć na patelnię.
- Pokrój cebulę w piórka i dodaj wraz z połową łyżeczki soli na patelnię.
- Wszystko skrop niedużą ilością soku z cytryny (max 1 łyżeczkę).
- Duś pieczarki na średniej mocy palnika do momentu, aż staną się miękkie (około 7 minut). Jeśli chcesz, by pieczarki były lekko przysmażone, zwiększ moc palnika. Cała woda powinna odparować, dlatego duś bez przykrywki.
- Dopraw pieczarki do smaku (pieprzem i ewentualnie solą).
Komentarz dietetyka
Wbrew powszechnej opinii, pieczarki są wartościowe. Mają niewiele kilokalorii, a poza tym są bogate w witaminy i minerały. Spożycie pieczarek jest korzystne dla zdrowia, ponieważ mają m.in. działanie przeciwnowotworowe.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości