Duszona wołowina

Opublikowano: 27.01.2023 r.
Udziec wołowy, marchewka, pietruszka, cebula i czerwone wytrawne wino to podstawowe składniki tej duszonej wołowiny. To danie, które wymaga czasu, aby mięso stało się wyjątkowo delikatne, a warzywa pełne smaku. Duszone w wytrawnym winie, te składniki tworzą pyszny, intensywny sos, który świetnie komponuje się z mięsem.
Składniki dla 5 porcji:
- Udziec wołowy - 1000 g
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Pietruszka - 200 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Wino czerwone wytrawne - 200 g (niepełna szklanka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, jałowiec
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Obierz marchew i pietruszkę.
- Pokrój warzywa w słupki.
- W garnku umieść warzywa, mięso pokrojone w dużą kostkę oraz liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie.
- Ząbki czosnku zmiażdż nożem i dodaj do reszty składników.
- Wlej 300 ml wody i wino.
- Duś pod przykryciem przez 140 minut.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj jeszcze 10 minut.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Duszona wołowina to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Wołowina zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny