Dulce de leche
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Mleko, cukier i odrobina sody oczyszczonej – to cała magia potrzebna do stworzenia kremowego dulce de leche! W tym prostym przepisie dowiesz się, jak z tych trzech podstawowych składników wyczarować gładki, karmelowy sos idealny do deserów i przekąsek.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Soda oczyszczona - 4 g
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W rondlu umieść mleko, cukier i sodę oczyszczoną.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Masa ma się gotować bardzo po woli, aby nic nie przywarło do dna.
- Masę możesz zamieszać co jakiś czas.
- Gotowa masa ma jasno brązowy kolor.
Komentarz dietetyka
Dulce de leche to słodki wyrób, zawierający dużą ilość kalorii. Masa kajmakowa nie powinna być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. Szczególną uwagę na tego typu wyroby powinny także zwracać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny