Drożdżówki ze śliwkami

Opublikowano: 02.09.2025 r.
Drożdże, cukier, mąka pszenna, mleko, jajka, masło roślinne i śliwki – to kluczowe składniki drożdżówek ze śliwkami. Warto użyć soczystych węgierek, które idealnie pasują do słodkiego ciasta. Połączenie puszystego, maślanego ciasta i lekko kwaskowych śliwek tworzy niezapomniany smak, który przeniesie Cię w czasy babcinej kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Drożdże suche - 5 g
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 750 - 350 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Jajko - 4 szt.
- Masło roślinne - 175 g
- Śliwki - 200 g (najlepiej węgierki)
- Przyprawy - sól, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej 300g mąki, dodaj do niej cukier, drożdże, szczyptę soli, mleko trzy jajka. Wszystkie składniki wymieszaj przy pomocy miksera.
- Ciasto wymieszane mikserem wyrabiam ręką przez około 10 min. Następnie do ciasta dodaj miękkie masło i składniki miksuj przez około 8 min.
- Ciasto pozostaw w misce, którą przykryj ścierką kuchenną i ciasto odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia.
- W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: w garnku roztop masło. Do miski wsyp cukier, następnie dodaj do niego mąkę, cynamon oraz roztopione masło. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni do uzyskania kruszonki.
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat, następnie ciasto wyrabia j ręką aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Wyrobione ciasto podziel na 12 części.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, którą rozgnieć do uzyskania placuszka o grubości około półtora centymetra. W każdy placuszek włóż oczyszczoną i pozbawioną pestki śliwkę. Placuszek zwiń tak, aby śliwka znalazła się we wnętrzu ciasta.
- Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów między każdą bułeczką.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym masłem i posyp je kruszonką.
- Blaszkę z bułeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 30 min.
- Upieczone bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Drożdżówki ze śliwkami to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim przeciw utleniacze, które korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny