Drożdżówki z serem Thermomix
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Mleko, świeże drożdże, cukier, mąka pszenna, miękkie masło, jajka i ser twarogowy półtłusty – to główne składniki przepisu na drożdżówki z serem z Thermomixa. Te pyszne domowe wypieki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Dzięki Thermomixowi ich przygotowanie jest szybkie i proste!
Składniki dla 14 porcji:
- Mleko 3,2% - 220 ml
- Drożdże świeże - 40 g
- Cukier - 170 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło - 80 g (miękkie)
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Białko jajka - 1 szt.
- Cukier waniliowy - 15 g
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 30x38, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wlej mleko, dodaj drożdże i 100 g cukru. Całość podgrzej przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 1.
- Dodaj mąkę, miękkie masło i jedno jajko oraz szczyptę soli. Wyrabiaj 2 minuty / Interwał. Jeśli ciasto się mocno klei, dodaj 2 łyżki mąki i wyrabiaj jeszcze przez 1 minutę.
- Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Uformuj wałek i pokrój na 14 kawałków. Uformuj teraz placuszki o średnicy około 10 cm. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw na 30 minut.
- W tym czasie umyj i dokładnie wysusz naczynie Thermomixa.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Na nożach naczynia Thermomixa umieść motylek.
- Wbij jajko, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Całość podgrzewaj przez 2 minuty / 60 stopni / obroty 3.
- Zdejmij motylek. Dodaj twaróg i śmietanę. Z pomocą kopystki wymieszaj przez 30 sekund / obroty 6.
- W wyrośniętych placuszkach zrób wgłębienie i wypełnij masą twarogową.
- Posmaruj białkiem i piecz przez ok. 25 minut w 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Domowe wypieki to dobre rozwiązanie na zdrowe śniadanie. Warto wzbogacić je np. smoothie ze świeżych owoców.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk