Drożdżówki z serem
Opublikowano: 03.06.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, świeże drożdże, jajka, cukier, masło i chudy twaróg – to właśnie te składniki tworzą fundament dla pysznych domowych drożdżówek z serem. Połączenie puszystego ciasta drożdżowego i kremowej masy serowej sprawia, że każda bułeczka to mała uczta dla kubków smakowych!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 500 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Drożdże świeże - 50 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 100 g
- Masło - 100 g
- Ser twarogowy chudy - 500 g
- Cukier puder - 100 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże, jajka i masło wyjmij z lodówki i składniki pozostaw do ogrzania.
- Mąkę przesiej do dużej miski a mleko delikatnie podgrzej.
- Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, aż składniki się połączą. Następnie dodaj 50 ml mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ścierką kuchenną i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- 2 jajka zmiksuj z pozostałym mlekiem. Następnie wymieszaj je z mąką, cukrem, rozczynem z drożdży oraz 60 gramami ciepłego masła.
- Składniki dokładnie wyrabiaj rękoma przez około 15 minut, do momentu całkowitego połączenia się składników (ciasto powinno być gładkie i elastyczne).
- Gotowe ciasto odłóż do miski, przykryj je ścierką kuchenną i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg włóż do miski, dodaj do niego jedno jajko, jedno opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder oraz pozostałe ciepłe masło. Składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera.
- Stolnicę oprósz mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto, które podział na 4 części. Z każdej części uformuj kulkę.
- Kolejno rozwałkuj kulki na placki o mniej więcej prostokątnym kształcie. Na każdy placek rozsmaruj 1/4 farszu i złóż ciasto (wzdłuż dłuższego boku do połowy ciasta, a następnie drugą połowę ciasta nałóż na tą pierwszą).
- Każdy pasek pokrój na 5-6 równych kawałków. Każdy z nich następnie zakręć.
- Tak przygotowane drożdżówki ułóż na blaszkę do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia, z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów. Następnie ciasto wysmaruj roztrzepanym jajkiem, drożdżówki przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i drożdżówki piecz przez około 20 minut.
- Po upieczeniu bułeczki pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Danie to jest bogatym źródłem białka, które jest pełnowartościowe oraz łatwo przyswajalne. Dodatkowo w żółtku jaja znajdziemy luteinę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku (zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej).
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny