Drożdżówki z rabarbarem

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Drożdże świeże, mleko, mąka pszenna, jajka, cukier, masło i rabarbar - to kluczowe składniki potrzebne do zrobienia pysznych drożdżówek z rabarbarem. W tych bułeczkach liczy się połączenie puszystego ciasta drożdżowego z kwaskowatym smakiem rabarbaru, które świetnie równoważy słodycz cukru i delikatne nuty cytrynowe.
Składniki dla 10 porcji:
- Drożdże świeże - 40 g (1 kawałek)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 60 g (1/4 szklanki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Rabarbar - 300 g
- Cukier puder - 125 g (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże wymieszaj z odrobiną mąki i ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 40 minut.
- Następnie dodaj resztę mąki i cukier oraz rozpuszczone masło.
- Wyrób ciasto i zostaw do ponownego wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto z odrobiną mąki i zawiń w rulon, potnij ciasto w paski o grubości 3-4 cm.
- Dodaj odrobinę pokrojonego rabarbaru.
- Przełóż drożdżówki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
- Cukier puder rozetrzyj z sokiem cytrynowym i polej lukrem ostudzone drożdżówki.
Komentarz dietetyka
Drożdżówki możesz przygotować z ulubionymi owocami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk