Drożdżówki z kruszonką
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, mleko, cukier, masło i jajka – to podstawowe składniki, które zamienią się w puszyste drożdżówki z chrupiącą kruszonką. Idealne na śniadanie, do kawy czy jako przekąska w ciągu dnia. Przygotowanie ich w domu to nie tylko pewność co do jakości użytych składników, ale także czysta frajda!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 40 g (1 kawałek)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 120 g (1/2 kostki)
- Cukier puder - 120 g (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę pszenną (1 szklanka) wsyp do miski, dodaj drożdże i ciepłe mleko.
- Dodaj 3 łyżki cukru i wymieszaj, odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Następnie wbij jajka i połącz wszystkie składniki.
- Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i posyp odrobiną mąki, a następnie rozwałkuj.
- Następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój w paski o grubości 3-4 cm.
- Przełóż na blaszkę do pieczenia.
- Masło rozetrzyj w palcach z pozostałą ilością mąki i resztą cukru tak, aby powstała kruszonka.
- Posyp nią powstałe drożdżówki i upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.
- W tym czasie przygotuj lukier, wystarczy, że rozetrzesz cukier puder z sokiem z cytryny.
- Upieczone i wystudzone drożdżówki polej domowym lukrem.
Komentarz dietetyka
Drożdżówki możesz przygotowywać w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę np. na ryżową, gryczana, owsiana bez glutenu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk