Drożdżówki z jagodami

Opublikowano: 20.06.2025 r.
Mąka pszenna, masło roślinne, cukier, jajka – to podstawowe składniki, które potrzebujesz, żeby zrobić te pyszne drożdżówki z jagodami. A co z jagodami? Oczywiście, to one nadają im charakterystyczny smak i aromat. Całość dopełniają suche drożdże i mleko, dzięki którym ciasto rośnie i staje się puszyste. To klasyczne drożdżowe wypieki, które sprawdzą się na każdą okazję!
Składniki dla 12 porcji:
- Drożdże suche - 5 g
- Mleko 2% - 150 ml
- Mąka pszenna typ 750 - 250 g
- Cukier - 100 g
- Jajko - 2 szt. (najlepiej rozmiar L)
- Masło roślinne - 125 g
- Jagody - 150 g
- Mąka ziemniaczana - 10 g
- Cukier puder - 10 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Przygotuj rozczyn: do miski włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość zalej połową szklanki ciepłego mleka i składniki dokładnie wymieszaj. Rozczyn pozostaw na 25 min w ciepłym miejscu.
- Do miski przesiej 200 gramów mąki. Następnie dodaj do niej szczyptę soli oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj, zrób wgłębienie w środku i wlej w nie rozczyn. Składniki delikatnie wymieszaj przy użyciu łyżki.
- Do mąki dodaj jedno jajko i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni.
- Następnie masę wyrabia j przy pomocy miksera przez około 10 min. Po tym czasie dodawaj do masy 100 gramów stopionego, przestudzonego masła i mieszaj składniki przez około 5 min.
- Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryje czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
- W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej posiekane drobno zimne masło oraz cukier puder. Składniki rozcieraj przy pomocy palców do momentu powstania kruszonki.
- Jagody umyj i osusz. Następnie wymieszaj je z odrobiną mąki ziemniaczanej.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągnij z miski, wyłóż na blat posypany mąką i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto podzielna 12 równych części.
- Z każdej części ciasta uformuj placek o grubości około półtora centymetra. Na każdy placek nałóż jagody i zlep brzegi ciasta.
- Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko wymieszaj z pozostałym mlekiem, a powstałą substancją posmaruj wierzch bułeczek i posyp je kruszonką.
- Drożdżówki piecz przez około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Gotowe bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Drożdżówki z jagodami to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny