Drożdżówki z cynamonem
Opublikowano: 20.01.2025 r.
Miękkie, maślane ciasto z nutką cynamonu, delikatnie słodkie – idealne na śniadanie, czy popołudniową przekąskę. Przygotowanie ich wcale nie jest skomplikowane, a efekt? Rozkosz dla kubków smakowych!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 250 g
- Drożdże suche - 10 g
- Masło - 160 g
- Mleko 2% - 150 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cynamon - 40 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- W rondelku roztop 80 g masła.
- Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników (użyj tylko 50 g cukru, reszta jest potrzebna później), wraz z roztopionym masłem i wyrób.
- Uformuj z niego kulę i przykryj ręcznikiem kuchennym, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Przygotuj cukier cynamonowy: roztop 80 g masła, a następnie zmieszaj go z 200 g cukru i cynamonem. Ostudź.
- Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 3 cm.
- Za pomocą szklanki wytnij koła, które posmaruj masłem cynamonowym. Krążki zwiń na połowę. Połówki ciastek ponownie posmaruj masłem cynamonowym. Potem ponownie złóż na połowę.
- Formę do muffinek posmaruj olejem. Tak przygotowane trójkąciki ułóż węższą stroną do dołu. Ułóż po 3 lub 4 szt w zależności od wielkości formy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny