Drożdżówka dla leniwych

Opublikowano: 22.06.2025 r.
Drożdże, jajka, mleko i śliwki to tylko kilka składników, które sprawiają, że ta drożdżówka jest wyjątkowa i jednocześnie banalna w przygotowaniu. Świeże drożdże i śliwki nadają ciastu smak i aromat, a jajka i mleko nadają mu puszystość. Idealna opcja dla tych, którzy lubią pyszne domowe wypieki, ale nie mają czasu spędzać wielu godzin w kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Cukier - 75 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 375 g
- Śliwki - 500 g
- Przyprawy - sól, skórka z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Jajka wybij do miski i rozbełtaj je.
- Do osobnej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka, olej, mleko (składników nie mieszaj). Miskę przykryj talerzem i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc.
- Następnego dnia śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestkę.
- Do czystej miski przesiej mąkę oraz dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Następnie składniki przesyp do miski z zaczynem drożdżowym i dokładnie je wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułóż połówki śliwek.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45-50 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstudzenia.
- Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Drożdżówka dla leniwych to doskonała propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem drożdży oraz śliwek. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny