Drożdżówka bezglutenowa
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Mąka ryżowa, mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa i mleko 2% to kluczowe składniki, które nadają naszej drożdżówce wyjątkową konsystencję i smak. Do tego dodajemy drożdże świeże, borówki amerykańskie i olej kokosowy, co sprawia, że ciasto jest nie tylko bezglutenowe, ale też pysznie owocowe i aromatyczne.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka ryżowa - 250 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 90 g
- Mąka ziemniaczana - 70 g
- Mielone siemię lniane - 30 g (2 łyżki)
- Mąka jaglana - 60 g
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 335 ml
- Drożdże świeże - 25 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Olej kokosowy - 100 ml
- Borówka amerykańska mrożona - 400 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, cukier i 1 łyżkę dowolnej mąki. Całość odstaw na 15 minut.
- olej kokosowy rozpuść.
- Żółtka utrzyj z cukrem na gęstą masę.
- Do dużej miski przesiej mąki i dodaj siemię lniane. Wlej zaczyn i masę jajeczną.
- Całość dokładnie wymieszaj, wlewając rozpuszczony olej kokosowy i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Całość dokładnie wymieszaj, wlewając rozpuszczony olej kokosowy i wyrób na jednolitą masę.
- Całość dokładnie wymieszaj, wlewając rozpuszczony olej kokosowy i wyrób na jednolitą masę.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Uformuj z nich kulki i spłaszcz w dłoniach.
- Na środku zrób dołek. Do każdej bułeczki włóż umyte borówki.
- Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw je na kolejne 15 minut.
- Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Gotowe drożdżówki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Te bułki, tak jak inne słodkości nie powinny gościć zbyt często w menu, ze względu na dużą ilość cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny