Dramstik z kurczaka
Opublikowano: 25.04.2023 r.
Udka kurczaka, oliwa z oliwek, miód i musztarda to cztery składniki, które tworzą niesamowitą kompozycję smaków w tym przepisie na dramstik z kurczaka. Te soczyste kawałki mięsa, marynowane w mieszance oliwy, miodu i musztardy, są idealne na szybki, ale pyszny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 80 ml (8 łyżek)
- Miód - 40 g (2 łyżki)
- Musztarda - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, przyprawa kurczak złocisty
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i wszystkimi przyprawami.
- Udka z kurczaka ułóż w głębokim naczyniu, zalej marynatą, dokładnie w niej obtocz i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Ułóż udka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 1-1,5 godziny.
Komentarz dietetyka
W porównaniu do dramstików smażonych, pieczone w piekarniku są lepiej strawne.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk