Dosa
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Ryż biały i soczewica czerwona to zestaw idealny na dosę – pyszny, chrupiący placek w stylu indyjskim. Dodajesz trochę soli, pozwalasz wszystkim składnikom na swojskie zmiksowanie, a potem smażysz na złocisty, lekko przypieczony kolor. Idealne na lekki obiad albo przekąskę!
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 140 g
- Soczewica czerwona - 120 g
- Sól - 3 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Soczewicę i ryż przełóż do misek i zalej wodą, odstaw na 12 godzin.
- Soczewicę i ryż dodaj do blendera, wlej 1/3 szklanki wody i dodaj szczyptę soli. Całość zblenduj na gładką masę.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta i klejąca, dodaj nieco więcej wody. Powinna być tylko nieco gęstsza niż ciasto na tradycyjne naleśniki.
- Ciasto przełóż do słoika i odstaw na 10 godzin.
- Patelnię nagrzej bardzo mocno.
- Ciasto wylewaj na środek patelni i kolistymi ruchami rozprowadzaj po powierzchni.
- Naleśniki smaż z obu stron na rumiano.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka i cennych składników.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny