Dorsz ze szpinakiem
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Dorsz filet, szpinak mrożony i śmietanka kremowa 30% – te trzy składniki tworzą harmonijną, prostą i smakowitą kompozycję. Połączenie delikatnego dorsza z kremowym sosem szpinakowym to prawdziwy hit na prosty, ale elegancki obiad. Kremowa śmietanka nadaje całemu daniu niezwykłej gładkości i głębi smaku, którą pokochasz od pierwszego kęsa.
Składniki dla 3 porcji:
- Dorsz filet - 300 g
- Szpinak mrożony - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia
Przepis krok po kroku
- Rozmroź szpinak.
- Na patelni zagotuj szpinak ze śmietanką oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Przełóż sos do naczynia żaroodpornego i ułóż w nim rybę oprószoną solą i pieprzem.
- Piecz w 180 C przez 20-30 minut.
Komentarz dietetyka
Dorsz ze szpinakiem to idealny pomysł na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Natomiast sos szpinakowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny