Dorsz z piekarnika z warzywami

Opublikowano: 11.10.2021 r.
Ziemniaki, marchewka, dorsz, cytryna i białe wino - te składniki sprawią, że już podczas pieczenia w piekarniku cały dom wypełni się niesamowitym zapachem. Idealnie doprawione warzywa i miękki, soczysty dorsz sprawią, że ten prosty przepis na rybę stanie się jednym z Twoich ulubionych.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Kalafior - 250 g (pół malej sztuki)
- Masło klarowane - 100 g
- Cytryna - 100 g
- Wino białe wytrawne - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i marchew, pokrój w talarki, kalafior podziel na mniejsze kawałki i dopraw warzywa solą.
- Filet z dorsza pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem.
- W naczyniu do zapiekania na spód wyłóż warzywa, na nich ułóż rybę, wlej wino i dodaj kawałeczki masła klarowanego.
- Główkę czosnku przekrój na pół i włóż do naczynia.
- Cytrynę pokrój w plastry i włóż między warzywa.
- Rybę z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut.
Komentarz dietetyka
Dorsz z piekarnika z warzywami to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego wspomagającego pracę naszego układu pokarmowego oraz białka i kwasów omega 3. Ryby powinny występować częściej w naszej diecie niż 2 razy w tygodniu, są one dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny