Dorsz z piekarnika
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Dorsz filetowany, czerwona i zielona papryka oraz koperek ogrodowy to główne składniki, które sprawiają, że ten przepis na dorsza z piekarnika jest wyjątkowy. Dodając do tego śmietanę 12%, masło klarowane i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, otrzymujesz smakowite danie o delikatnej konsystencji i wyrazistym smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Dorsz filet - 600 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Papryka zielona - 250 g (1 duża sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Śmietana 12% - 300 g
- Masło klarowane - 100 g
- Cytryna - 200 g (3 średnie sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Filet z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem.
- Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Papryki wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubsze paski.
- Czosnek z łupiną rozciśnij nożem.
- Cytrynę umyj dobrze i pokrój w plastry.
- Na rybie ułóż plastry cytryny i wiórki masła klarowanego.
- Dookoła ryby wyłóż paprykę i czosnek.
- Rybę piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
- Po tym czasie wyjmij warzywa, czosnek oczyść z łusek, dodaj do nich śmietanę i zblenduj na gładki sos.
- Dorsza podawaj z sosem z pieczonej papryki i czosnku posypanego koprem.
Komentarz dietetyka
Dorsz z piekarnika to świetny pomysł na bez mięsny obiad. Ryby powinny występować w naszej diecie jak najczęściej. Ryby są źródłem białka i kwasów omega 3.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny