Dorsz w sosie koperkowym
Opublikowano: 10.03.2022 r.
Dorsz filet, masło, śmietana 18% i świeży koperek - to kluczowe składniki, które sprawią, że Twoje danie będzie pełne smaku i aromatu. Przygotuj te aromatyczne filety dorsza w kremowym sosie koperkowym, które z pewnością zadowolą każde podniebienie. Idealne na szybki, ale wykwintny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 400 g (2 filety)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 1850 - 15 g (1 łyżka)
- Śmietana 18% - 60 g (3 łyżki)
- Koperek - 16 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, rózga, patelnia
Przepis krok po kroku
- Na mniejszej patelni rozpuść masło.
- Do masła dodaj mąkę, dokładnie rozmieszaj, podsmaż na złoto i dolej 0,25 szklanki gorącej wody.
- Dokładnie wymieszaj, aż nie będzie grudek. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.
- Sos dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i dodaj koperek.
- Rybę dopraw solą i pieprzem.
- Usmaż na dużej patelni z łyżką oleju. Z każdej strony smaż po 2-3 minuty.
Komentarz dietetyka
Dorsz w sosie koperkowym to pyszna i zdrowa propozycja podania ryby.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki