Dorsz w porach
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Dorsz, por i śmietanka kremowa to główne składniki tego przepisu, a ser mozzarella dodaje wyjątkowego smaku. Potrzebujesz jeszcze jogurtu greckiego i oleju rzepakowego, żeby wszystko idealnie się połączyło. Prosty, ale pełen smaku przepis, który zadowoli każdego miłośnika rybnych dań.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 300 g (3 filety)
- Por - 280 g (2 szt)
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml (1 szklanka)
- Ser mozzarella light - 60 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj i osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw ją solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Pora posiekaj bardzo drobno w paseczki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż rybę lekko, następnie przełóż ją na dno naczynia żaroodpornego.
- Na patelni podsmaż por. Dodaj do niego jogurt i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw solą, pieprzem, gałką i ziołami. Gotowym sosem polej rybę.
- Na wierzch zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ser.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To pomysł na zdrowy i niskokaloryczny posiłek, pełen białka i zdrowych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny