Dorsz w pomidorach
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Dorsz, cebula, pomidory i olej rzepakowy to podstawowe składniki, które znajdziesz w tym przepysznym przepisie na dorsza w pomidorach. To danie jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne smaku dzięki świeżym pomidorom i delikatnemu filetowi dorsza. Idealna kombinacja na szybki, zdrowy obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Pomidor - 400 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, a następnie dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Składniki doprawiamy przyprawami.
- W naczyniu żaroodpornym układamy filety ryby. Zalewamy je sosem pomidorowym.
- Danie zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy go na stałe wprowadzić do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk