Dorsz w galarecie

Opublikowano: 10.09.2021 r.
Cebula, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, dorsz filet i bulion warzywny to kluczowe składniki przepisu na dorsza w galarecie. Delikatny dorsz w towarzystwie aromatycznych warzyw, zalany wyrazistym bulionem i usztywniony żelatyną.
Składniki dla 3 porcji:
- Cebula - 150 g (1,5 sztuki)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 90 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 50 g
- Żelatyna - 20 g (1 opakowanie)
- Dorsz filet - 500 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
- Marchew i pietruszkę obierz i dodaj do gotującego się bulionu. Dopraw i gotuj, aż warzywa lekko zmiękną.
- Do bulionu z warzywami włóż filety z ryby i gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmij rybę uważając żeby się nie rozpadła, a wywar przecedź przez sitko.
- Ugotowaną marchewkę pokrój w plastry i ułóż na dnie miseczek, nałóż na nie kawałki ryby i kolejne plastry marchewki i pietruszki.
- Żelatynę namocz w odrobinie bulionu i odstaw na ok. 10 min. Potem rozpuść ją w gorącym bulion i zalej rybę z warzywami. Odstaw do lodówki, aż galareta dobrze stężeje.
Komentarz dietetyka
Dorsz w galarecie jest daniem lekkim i niskokalorycznym. Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy tygodniowo, jest to jeden z pomysłów na zwiększenie spożycia ryb.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk