Dorsz smażony
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Dorsz filet, mąka pszenna i olej rzepakowy to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pysznego smażonego dorsza. Prosty skład, szybkie przygotowanie, idealne na obiad. Spróbuj swoich sił z tym przepisem i skomponuj smaczne danie z minimalnym nakładem pracy.
Składniki dla 2 porcji:
- Dorsz filet - 200 g (1 duży filet)
- Mąka pszenna typ 550 - 30 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, ręcznik papierowy, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Dorsza osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Oprósz solą, pieprzem oraz papryką słodką.
- Dorsza obtocz w mące.
- Na dużej patelni rozgrzej mocno sporą ilość oleju.
- Gdy olej będzie naprawdę gorący, włóż na patelnię dorsza.
- Smaż na dość dużym ogniu z każdej strony aż do zrumieniania.
Komentarz dietetyka
Dorsz smażony to jedna z propozycji podania tej pysznej i zdrowej ryby. Może nie jest to najzdrowsza opcja, ale raz na jakiś czas można tak przygotować rybę bez obawy, że wpłynie negatywne na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki