Dorsz po grecku

Opublikowano: 24.07.2021 r.
Dorsz filet, cebula, marchewka, seler korzeniowy, koncentrat pomidorowy – to główne składniki dorsza po grecku. Dorsz jest najpierw obtoczony w mące i usmażony, a następnie otulony aromatycznym sosem z marchewki, cebuli, selera i koncentratu. To klasyczne danie polskiej kuchni, które cieszy nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania.
Składniki dla 5 porcji:
- Dorsz filet - 800 g
- Cebula - 210 g (2 sztuki)
- Marchewka - 240 g (3 sztuki)
- Seler korzeniowy - 110 g
- Koncentrat pomidorowy - 60 g (2,5 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Na samym początku pokrój rybę i dopraw pieprzem i solą.
- Posyp każdą stronę ryby mąką i rozgrzej patelnię. Usmaż rybę z każdej strony i zdejmij z patelni.
- Pokrój cebule i zeszklij na patelni.
- Marchewkę i seler zatrzyj na tarce i wrzuć do cebuli. Podmaż lekko i dolej wody (około 1/4 szklanki) tak, aby wszystko dusiło się, na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 1 godzinę.
- W połowie duszenia dodaj koncentrat i dopraw wszystko solą i pieprzem.
- W misce wyłóż połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw.
- Zostaw tak najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Możesz obniżyć indeks glikemiczny dorsza po grecku, pomijając mąkę lub używając pełnoziarnistej.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny