Dorsz pieczony z warzywami
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Dorsz filet, oliwa z oliwek, czosnek, szpinak, papryka czerwona, pomidory koktajlowe – oto najważniejsze składniki naszego przepisu na dorsza pieczonego z warzywami. Prosty, ale pełen smaku przepis, który łączy delikatny smak dorsza z aromatycznymi warzywami. Czosnek i oliwa z oliwek dodają charakteru, a papryka i pomidorki koktajlowe wprowadzają świeżość.
Składniki dla 1 porcji:
- Dorsz filet - 200 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Szpinak - 30 g (1 garść)
- Papryka czerwona - 140 g (1/2 sztuki)
- Pomidory koktajlowe - 70 g (1 garść)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 45 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Do głębokiego talerza wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Do zalewy włóż rybę i dokładnie obtocz w oliwie z przyprawami.
- Naczynie żaroodporne delikatnie wysmaruj oliwą, ułóż liście szpinaki, pokrojoną paprykę, pomidorki i słupki z marchewki i pietruszki.
- Rybę szczelnie owiń folią i ułóż obok warzyw. Piecz ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Dorsz pieczony z warzywami to bardzo zdrowe, niskokaloryczne danie, będące źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być spożywana minimum 2 razy w tygodniu, dlatego warto włączyć to danie do swojej diety.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk