Dorsz pieczony w folii
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Dorsz, oliwa z oliwek i czosnek – te trzy składniki tworzą prostą, ale niesamowicie smaczną kombinację w przepisie na dorsza pieczonego w folii. Subtelna nuta czosnku i delikatna oliwa z oliwek perfekcyjnie podkreślają naturalny smak ryby, czyniąc to danie wyjątkowo aromatycznym i łatwym do przygotowania.
Składniki dla 1 porcji:
- Dorsz filet - 270 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Do głębokiego talerze wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Do zalewy włóż rybę i dokładnie obtocz w oliwie z przyprawami.
- Rybę szczelnie owiń folią i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Dorsz pieczony w folii to bardzo zdrowe, niskokaloryczne danie, będące źródłem pełnowartościowego białka. Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być spożywana minimum 2 razy w tygodniu, dlatego warto włączyć to danie do swojej diety.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk