Dorsz pieczony
Opublikowano: 18.05.2021 r.
Dorsz, oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i natka pietruszki — to zestawienie kilku podstawowych składników, które sprawią, że pieczony dorsz będzie pyszny i aromatyczny. Filety z dorsza marynowane w soku z cytryny z dodatkiem czosnku, a potem pieczone w aromatycznej oliwie z oliwek, zyskują wyjątkowy smak dzięki świeżej natce pietruszki.
Składniki dla 2 porcji:
- Dorsz filet - 500 g (2 filety)
- Oliwa z oliwek - 12 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Sok z cytryny - 24 ml (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 10 g (2 łyżki)
- Przyprawy - pieprz, sól morska
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, folia aluminiowa, praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Filety z dorsza połóż na pergaminie lub folii aluminiowej takiej wielkości aby móc szczelnie zamknąć.
- Na dorsza wylej oliwę z przyprawami.
- Zamknij szczelnie i piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Czas uzależniony jest od grubości fileta.
Komentarz dietetyka
Dorsz pieczony jest pysznym i zdrowym daniem, które powinno być regularnie spożywane w zbilansowanej diecie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki