Dorsz panierowany
![Dorsz panierowany Panierowany dorsz na sałacie](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/27/2750/main-l_l.webp)
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Dorsz, jajko i mąka kukurydziana – te trzy składniki stanowią podstawę przepisu na pysznego dorsza panierowanego. Delikatne mięso ryby, otoczone złocistą panierką, jest smażone na oleju rzepakowym, co daje niesamowicie chrupiącą i soczystą potrawę. Nieskomplikowany sposób przygotowania i garść składników to wszystko, czego potrzebujesz, by wyczarować ten smakowity kąsek.
Składniki dla 3 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka kukurydziana - 100 g (Pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
- W miseczce roztrzep jajko. Dorsza zamocz w jajku i oprósz mąką kukurydzianą.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę z obydwu stron, aż będzie rumiana.
Komentarz dietetyka
Dorsz panierowany to dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych omega 3. Dorsz jest chudą rybą dlatego dobrze sprawdza się na dietach redukcyjnych. Spożywaj ryby co najmniej 2 razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny