Dorsz na wigilię
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Dorsz, śmietanka kremowa i szpinak mrożony to trio, które zagra główną rolę w wigilijnej kolacji. Filet z dorsza delikatnie uduszony w kremowej śmietance z dodatkiem aromatycznego szpinaku to połączenie, które wprowadzi świąteczną atmosferę na Twoim stole. Proste składniki tworzą eleganckie i smakowite danie, idealne na wyjątkowy wieczór.
Składniki dla 3 porcji:
- Dorsz filet - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Szpinak mrożony - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia
Przepis krok po kroku
- Rozmroź szpinak i zagotuj go ze śmietanką. Dopraw sos do smaku.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Do naczynia żaroodpornego wlej sos i włóż rybę oprószoną solą i pieprzem.
- Piecz w 180 C przez 20-30 minut.
Komentarz dietetyka
Dorsz na wigilię to idealny pomysł na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3, chociaż najlepiej nie ograniczać się do jedzenia ryb tylko od święta. Natomiast sos szpinakowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny