Dorsz na parze
Opublikowano: 24.06.2021 r.
Dorsz filet, koperek i plaster cytryny – oto sekret na lekki i pyszny obiad. Dzięki gotowaniu na parze danie jest nie tylko zdrowe, ale też wyjątkowo aromatyczne. Dorsz idealnie komponuje się z kropką koperku i subtelnie cytrynowym akcentem, tworząc harmonijną i smakowitą całość.
Składniki dla 1 porcji:
- Dorsz filet - 100 g (1 filet)
- Koperek - 10 g (1 łyżka)
- Cytryna - 10 g (1 plaster)
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę, na sitku do gotowana na parze umieść filet z dorsza.
- Rybę oprósz solą i pieprzem i gotuj na parze pod przykryciem ok. 10-20 minut, w zależności od grubości filetu.
- Dorsza podawaj z koperkiem i plastrem cytryny.
Komentarz dietetyka
Dorsz na parze to danie odpowiednie dla każdego. Jest lekkostrawne, niskokaloryczne, a przy tym dostarcza białka i kwasów omega-3.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk