Dorayaki
Opublikowano: 21.04.2022 r.
Mleko, mąka pszenna, jajka i czerwona fasola to kluczowe składniki dorayaki – japońskiego przysmaku, który przypomina puszyste, pyszne pancakes. Fasola czerwona, zmieniająca się w słodkie nadzienie, idealnie komponuje się z delikatnym ciastem. To fuzja smaków, której warto spróbować!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Mleko 3,2% - 120 ml (pół szklanki)
- Drożdże świeże - 10 g
- Cukier - 230 g
- Miód - 40 g
- Fasola czerwona - 250 g (konserwowa)
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
- Jajko - 3 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie biała.
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże.
- Do masy jajecznej wlej drożdże, przesiej mąkę pszenną i zmiksuj.
- Na patelni rozpuść masło i smaż małe placuszki.
- Fasolę z puszki umieść w garnku, dodaj gorzką czekoladę i miód.
- Podgrzej, gdy czekolada się rozpuści rozciśnij fasolę widelcem.
- Placuszki przełóż pastą z fasoli.
Komentarz dietetyka
Dorayaki to domowy słodki deser zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny