Donaty z piekarnika

Opublikowano: 23.02.2023 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, drożdże i mleko – to główni bohaterowie tego przepisu na donaty z piekarnika. Delikatne, puszyste i pachnące – te donaty z piekarnika robią wrażenie już na pierwszy rzut oka i zapach! Proste składniki, a efekt – wow! Idealne do porannej kawy czy wieczornego podjadania.
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Masło - 100 g
- Cukier - 50 g
- Cukier waniliowy - 16 g (1 opakowanie)
- Drożdże suche - 5 g (lub 20 g świeżych)
- Mleko 2% - 220 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, patelnia, szklanka, korek od butelki
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Rozpuść masło. Ostudź je lekko.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli oraz drożdże suche.
- Dodaj jajko, mleko, cukier i cukier waniliowy.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Potrwa to długo, nawet do kwadransa. Można użyć miksera.
- Ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce (przykryj miskę ścierką).
- Po tym czasie wyrób przez 2 minuty ciasto, rozwałkuj je do grubości około 1 cm.
- Zacznij wykrawać kółka (najlepiej o średnicy 8 cm). Na środku każdego kółka zrób korkiem dziurkę o średnicy około 3 cm.
- Na blaszce ułożonej papierem do pieczenia układaj donaty w odstępach (ciasto urośnie).
- Przykryj ścierką donaty i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik na 200 st C (góra-dół).
- Piecz donaty w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
- Po upieczeniu wyjmij donaty do ostudzenia i ułóż na kratce.
- Donaty można dowolnie ozdobić, na przykład posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Pączki nie są zalecane osobom, które mają problemy z prawidłowym poziomem glukozy i insuliny we krwi. W przepisie jest masło, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych - nadmiar szkodzi zwłaszcza na układ krwionośny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości