Domowy ketchup
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Pomidor, cebula, czosnek, cukier, sól, olej rzepakowy i ocet winny - to główne składniki, które sprawią, że Twoja kuchnia zamieni się w prawdziwą fabrykę ketchupu. Prosty przepis pozwala na stworzenie tego klasycznego dodatku do wielu potraw, który pokocha cała rodzina. Wystarczy niewiele wysiłku, żeby cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego sosu.
Składniki dla 6 porcji:
- Pomidor - 2500 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Sól - 10 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Ocet winny - 60 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra, kolendra liście suszone
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, blender, duża miska, sitko, praska do czosnku, miska, drewniana łyżka, małe słoiczki
Przepis krok po kroku
- Słoiki i zakrętki wyparz.
- Cebule obierz i pokrój w kosteczkę.
- Z pomidorów pozbądź się szypułek. Następnie natnij skórkę i włóż pomidory do miski. Zalej je wrzątkiem, a po 1 min przełóż do miski z zimną wodą. Ściągnij skórkę z ostudzonych pomidorów. Pomidory pokrój na ćwiartki.
- W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Przysmażają ją ok. 3-4 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Garnek ściągnij z palnika. Ugotowane pomidory z cebulą przetrzyj przez sito i dodatkowo zblenduj. Następnie dodaj do nich ocet, cukier, sól, pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżkę oregano i 1 łyżeczkę kolendry. Wymieszaj i gotuj do uzyskania pożądanej gęstości sosu (ok. 2,5 h).
- Gorący ketchup rozlej do słoików. Wytrzyj brzegi i dobrze zakręć (pamiętaj, aby zrobić to szybko).
- Następnie ustaw słoiki do góry dnem i zostaw do przestudzenia.