Domowy kebab w tortilli
Opublikowano: 13.08.2023 r.
Piersi kurczaka, soczyste pomidory i chrupiąca sałata lodowa to główni bohaterowie domowego kebabu w tortilli. W towarzystwie ogórka i pełnoziarnistej tortilli, a do tego sos z czosnkiem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, całość tworzy niesamowicie smaczny posiłek. To idealna opcja na szybki i satysfakcjonujący obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Pomidor - 400 g (2 duże sztuki)
- Sałata lodowa - 150 g
- Ogórek - 130 g (2 sztuki)
- Tortilla pełnoziarnista - 300 g (5 sztuk)
- Majonez - 40 g
- Jogurt naturalny 2% - 30 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, grill elektryczny
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wlej olej, dodaj 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj go do miski z marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia kurczaka usmaż na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
- Do małej miseczki przełóż majonez, jogurt oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodaj również pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Sałatę umyj i pokroju w cienkie paski.
- Pomidory umyj i pokrój w półplastry.
- Ogórki obierz i pokrój w plasterki.
- Tortillę posmaruj sosem, ułóż na jej środku warzywa oraz mięso z kurczaka.
- Tortillę zawiń wedle uznania i podsmaż na rozgrzanym grillu elektrycznym przez około 3 minuty.
- Gotowy kebab domowy podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Domowy kebab w tortilli to mniej kaloryczna alternatywa dla fast-foodów jadanych na mieście. Warzywa wykorzystane do przygotowania kebaba stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny