Domowy kebab
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Udka z kurczaka, jogurt grecki, czosnek i tortilla to kluczowe składniki do zrobienia pysznego domowego kebabu. Mięso marynowane w jogurcie z czosnkiem, grillowane do złocistości, zawinięte w tortillę z dodatkiem świeżych warzyw – to prosty sposób na przygotowanie smacznego posiłku w zaciszu własnej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 600 g (mięso bez kości)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 300 g
- Czosnek - 25 g (5 ząbków)
- Koncentrat pomidorowy - 15 g (1 łyżka)
- Kapusta biała - 300 g (młoda)
- Pomidor - 360 g (2 sztuki)
- Ogórek - 180 g (1 sztuka)
- Cebula - 70 g (1 sztuka)
- Jogurt naturalny - 150 ml
- Majonez - 30 g
- Tortilla - 180 g (4 sztuki)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, praska do czosnku, miska, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj jogurt grecki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj po łyżeczce soli, papryki słodkiej i przyprawy do kurczaka.
- Mięso z kurczaka umieść w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
- Następnego dnia kurczaka nadziej na patyki do szaszłyków. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Ułóż na nim szaszłyki i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. W połowie czasu pieczenia obróć mięso na drugą stronę.
- Pomidory, ogórka, kapustę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tortille podpiecz chwilę na suchej patelni.
- Upieczone mięso pokrój na cienkie paski.
- Na tortillę wyłóż warzywa, ułóż na to pokrojonego kurczaka i polej sosem czosnkowym.
- Dół tortilli zawiń ku górze, a następnie załóż jeden bok na drugi.
- Możesz dodatkowo owinąć folią aluminiową.
Komentarz dietetyka
Mięso z kurczaka jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk