Domowy chleb na drożdżach
Opublikowano: 20.05.2022 r.
Drożdże, ciepłe mleko, mąka pszenna i jajko – to główne składniki, które pozwolą Ci wyczarować w domu pachnący, świeży chleb na drożdżach. Prosty przepis na bazie tych podstawowych składników sprawia, że domowy wypiek staje się niezwykle łatwy. Kilka kroków i trochę cierpliwości, a efekt naprawdę zachwyci.
Składniki dla 2 porcji:
- Drożdże świeże - 25 g (ćwierć kostki)
- Cukier - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Mleko 2% - 300 ml (ciepłe)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Drożdże pokrusz do małej miseczki, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.
- Składniki wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1 łyżką stołową soli.
- Do miski dodaj drożdże oraz stopniowo wlewaj mleko. Składniki mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
- Składniki połącz w jedną cześć i wyrabiaj przez około 15 minut rękami, do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta.
- Ciasto włóż do miski i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut.
- Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut.
- Formę keksową posmaruj olejem.
- Z ciasta uformuj wałek i włóż go do blaszki. Następnie blaszkę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 200°C.
- Wierzch chleba posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Chleb piecz przez około 35-40 minut w nagrzanym piekarniku.
- Po tym czasie chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Domowy chleb na drożdżach to doskonały dodatek do śniadania lub kolacji. Domowe wypieki są świetnym pomysłem, ponieważ mamy pewność, z czego zostało przygotowane pieczywo.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny