Domowe nuggetsy jak z McDonalda
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Piersi kurczaka bez skóry, mleko 3,2% i płatki kukurydziane bez cukru to kluczowe składniki na domowe nuggetsy jak z McDonalda. Idealne dla każdego fana chrupiących kąsków, które smakują jak z ulubionej fast foodowej restauracji! Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze sprawią, że trudniej będzie wrócić do kupnych nuggetsów.
Składniki dla 14 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Płatki kukurydziane bez cukru - 50 g
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Tniemy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy i odstawiamy na bok.
- Płatki kukurydziane kruszymy na konsystencję przypominającą piasek.
- W osobnej misce przygotowujemy ciasto z mąki, jajka, mleka oraz pieprzu i papryki ostrej. Mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mięso z kurczaka na początku moczymy w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Na koniec całość delikatnie polewamy olejem. Nuggetsy pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk