Domowe frytki z piekarnika
Opublikowano: 28.01.2025 r.
Ziemniaki późne i olej rzepakowy to idealny zestaw do przygotowania pysznych, chrupiących frytek z piekarnika. Wystarczy trochę cierpliwości, a efekt naprawdę Cię zaskoczy. Zapomnij o głębokim tłuszczu – te frytki są zdrowszą alternatywą, która wciąż zachowuje ten wspaniały, złocisty kolor i niepowtarzalny smak.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1800 g (18 średnich sztuk)
- Olej rzepakowy - 70 ml (7 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w słupki.
- Umieść je w misce.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wlej olej rzepakowy.
- Dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.
- Dodaj rozmaryn i wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Umieść na niej frytki.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30-35 minut.
Komentarz dietetyka
Domowe frytki z piekarnika to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one średnią ilość kalorii i świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Ziemniaki są dobrym źródłem składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny