Domowe bułeczki

Opublikowano: 24.07.2025 r.
Mąka pszenna, woda gazowana i drożdże suche – to trio, od którego zaczynają się nasze puszyste domowe bułeczki. Oliwa z oliwek dodaje im niezwykłego smaku, a jajko sprawia, że są wyjątkowo delikatne. Szczypta soli i cukru dopełnia całości, tworząc idealne bułeczki na każdą okazję.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Woda gazowana - 200 ml
- Drożdże suche - 7 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 5 g
- Cukier - 5 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Następnie wlej 3/4 szklanki ciepłej wody oraz oliwę z oliwek.
- Całość wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok.1h. Po tym czasie ciasto podziel na osiem równych części i uformuj w kulki. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na 20 min do wyrośnięcia.
- Bułki piecz ok. 20 min w 180 stopniach, do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Bułki zawierają dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli chcesz to zmienić, do ciasta dodaj mąki pełnoziarnistej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny