Domowa czekolada z mleka w proszku
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Masło, mleko w proszku i kakao – to trio, które zamieni Twoją kuchnię w prawdziwą fabrykę czekolady! Domowa czekolada z mleka w proszku to prosty przepis na słodki przysmak, który zaskoczy swoim smakiem i konsystencją. Idealnie gładka, kremowa i pełna intensywnego kakaowego aromatu, dzięki dodatkom takim jak masło i mleko w proszku – po prostu nie da się jej oprzeć!
Składniki dla 6 porcji:
- Masło - 150 g
- Olej kokosowy - 100 ml
- Cukier puder - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Wiórki kokosowe - 40 g
- Truskawki - 20 g (liofilizowane)
- Mleko w proszku - 250 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, forma silikonowa do czekolady
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść masło i olej kokosowy, dodaj cukier i kakao.
- Podgrzej i wymieszaj do rozpuszczenia składników.
- Dodaj mleko w proszku i wmieszaj dokładnie.
- Masę na czekoladę przełóż do silikonowych foremek.
- Udekoruj wierzch czekolady wiórkami kokosowymi i liofilizowanymi truskawkami.
- Schłodź czekoladę w lodówce przez około 60 minut.
Komentarz dietetyka
Domowa czekolada z mleka w proszku to słodki wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Czekolada jest jednym z najbardziej kalorycznych wyrobów cukierniczych, gdyż zawiera duże ilości tłuszczu i cukru. Nie powinna występować w naszej diecie częściej niż raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny